Фото - новина Масляна з Веселою Корівкою: традиційні страви та рецепти

Масляна з Веселою Корівкою: традиційні страви та рецепти

9 Лютого 2018

Хоча надворі ще зовсім морозно, і сонечко не часто посміхається з-за хмар, але в повітрі вже добре відчувається аромат весни. Особливо, коли приходить надзвичайно веселе та смачне свято  ̶  Масляна. Хоча це не єдина його назва, ще воно відоме, як Масниця, Сиропуст, Сиропусний тиждень чи навіть Сирна неділя! Це свято відзначають цілий тиждень напередодні Великого посту, готують традиційні страви, багато розважаються, ходять у гості одне до одного. Дуже важливо, щоб страви на Масляну не були м’ясними, варто віддати перевагу молочним продуктам. Головне частування  ̶  млинці з найрізноманітнішими начинками, які підсолоджують медом, варенням чи просто додають сметану. Млинці на Масницю – не просто страва, вони символізують своїм кольором та формою сонце, якого так не вистачало впродовж зими. Готуючи їх, господиня закликає тепле весняне сонечко швидше обігріти та пробудити землю після зимової сплячки.

Багато людей гадають, що протягом свята смажать лише млинці, і взагалі не знають, що готують на Масляну, крім цієї страви. Насправді варіантів безліч і недарма тиждень напередодні посту ще називають сирним. Адже цей продукт є основою багатьох страв, які також вважаються традиційними: вареники, пироги, запіканки. А коли йдеться про сир, Весела Корівка не може бути осторонь і вже готова поділитися з вами рецептами на Масляну, якими, до речі, можна частувати рідних та гостей не лише в період цього свята, але й у будь-який інший час.

Пиріг із плавленим сиром

Цьогоріч вам уже не треба задумуватися над питанням: що приготувати на Масляну, крім млинців? Весела Корівка розкаже вам рецепт, який не порушить святкових канонів і залишить ситими всіх, хто захоче поласувати цим особливим частуванням. Тож обов’язково додайте в меню на Масляну пиріг із плавленим сиром. Його золота скоринка виглядає надзвичайно апетитно і, до речі, теж нагадує весняне сонечко, а сирна начинка виходить соковитою та дуже ніжною.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло – 125 г
  • Сметана – 2-3 ст. л.
  • Борошно – 1 склянка
  • Сода гашена оцтом – 0, 5 ч. л.
  • Курячі яйця – 3 шт.
  • Плавлений сир «Весела Корівка» у брусочку «Дружба» - 2 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Кріп – 1 пучок

Процес приготування:

  1. Спочатку замісіть тісто. Для цього перетріть вершкове масло з борошном, погасіть оцтом соду, додайте сметану, посоліть. Тісто має вийти м’яким. Поділіть його на дві частини, загорніть у харчову плівку та покладіть у холодильник мінімум на 30 хв.
  2. Для начинки натріть на тертці плавлений сир, додайте 2 яйця, перець і подрібнений кріп з петрушкою. Ретельно перемішайте.
  3. Одну частину тіста розкатайте і покладіть у заздалегідь змащену вершковим маслом форму.
  4. Висипте зверху начинку та прикрийте пиріг другою частиною тіста, яке також потрібно розкатати.
  5. Защепіть краї пирога, змастіть верх жовтком та проколіть тісто виделкою в деяких місцях.
  6. Випікайте у розігрітій до 180 градусів духовці 20-30 хв. Смачного!

Вареники з картоплею та плавленим сиром

Вареники разом із млинцями ділять п’єдестал улюблених традиційних страв на Масляну. Коли бачиш перед собою це частування, яке ще й щедро полите сметанкою, посипане смаженою цибулькою чи свіжою зеленню, важко втриматися, аби не вхопити бодай один вареник. До того ж ця страва універсальна, адже її можна робити і солодкою, і солоною, з м’ясом, грибами, сиром, ягодами… Список начинки для вареників дуже довгий. Але зараз Весела Корівка пропонує приготувати цю страву з картоплею. І, звичайно, для ніжності та винятковості додати плавленого сиру.

Інгредієнти:

  • Тепла вода – 1 склянка
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Борошно – 3 склянки
  • Картопля – 7- 8 шт.
  • Плавлений сир «Весела Корівка» в брусочку «Вершковий» - 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Олія – 1-2 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

  1. Для начинки почистіть картоплю і відваріть у підсоленій воді. Злийте воду і зробіть пюре.
  2. Подрібніть цибулю та обсмажте на олії до золотистого кольору. Половину відставте вбік, нею необхідно буде присипати страву перед подачею на стіл.
  3. Натріть плавлений сир на крупній тертці і поєднайте його з картоплею та цибулею. Перемішайте. Дайте начинці трішки охолонути.
  4. Далі готуємо тісто. Висипте у глибоку миску борошно, вибийте туди яйце, наліть теплу воду та замісіть тісто. Накрийте його рушником та відставте вбік на 30 хв.
  5. Розкатайте тісто в тонкий пласт. Виріжте у ньому кружальця. Покладіть на кожне з них начинку та скріпіть краї.
  6. Викладайте вареники на поверхню присипану борошном, щоб вони не прилипали.
  7. Варіть вареники у підсоленій воді. Перед подачею присипте страву смаженою цибулею та хутчіше кличте всіх до столу!

Пікантні млинці з сирною начинкою

І нарешті переходимо до символу свята – млинців. Їх можна подавати з начинкою на будь-який смак. Чи просто відразу їсти ще тепленькими, навіть без меду, варення чи сметани. І ще Весела Корівка хоче поділитися з вами одним кулінарним секретом, який зробить ваші млинці на Масляну смачнішими і яскравішими. Коли будете готувати тісто, додайте трішки карі, щоб забарвити страву і зробити її смак більш пікантним. А коли ваші сонячні млинці на Масляну будуть готові, то перемажте їх плавленим сиром. Про інші тонкощі приготування головної страви ви дізнаєтесь у цьому рецепті.

Інгредієнти:

  • Борошно – 180 г
  • Курячі яйця – 1 шт.
  • Олія – 3 ст. л
  • Вершкове масло – 30 г
  • Молоко – 150 мл
  • Вода газована (або звичайна) – 150 мл
  • Карі – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Цукор – за смаком
  • Плавлений сир «Весела Корівка» у ванночці «Із зеленню та часником» – 300 г
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Часник – 1-2 зубчика
  • Кріп – 1 пучок

Процес приготування:

  1. Яйце збийте із сіллю, цукром та карі.
  2. Розтопіть вершкове масло, охолодіть.
  3. Додайте до яйця 1 ст. л. олії, вершкове масло, молоко, воду та просіяне борошно. Збийте міксером або звичайним вінчиком.
  4. За консистенцією тісто має бути, як рідка сметана. Тому, якщо воно вийшло занадто густе, то додайте ще трішки води, а якщо рідке,  ̶  борошна.
  5. Смажте млинці з обох боків на середньому вогні на олії.
  6. Начинку приготуйте з майонезу, плавленого сиру, натертого часнику та подрібненого кропу.
  7. Намастіть нею млинці, скрутіть в акуратні рулетики і покладіть на тарілку. Нехай смакує!

Ви тільки погляньте на апетитні фото цих страв! Навіть, якщо ви вважаєте, що вам забракне майстерності для їх приготування, не переймайтесь, Весела Корівка завжди обирає рецепти, які будуть під силу кожному. І, без сумніву, з такими частуваннями ваш Масляний тиждень буде винятковим. Бажаємо вам смачної та веселої Масниці!

Всі новини