Фото - новина Про користь плавленого сиру

Про користь плавленого сиру

26 Травня 2017

Плавлений сир - це улюблені ласощі молочного походження не тільки дорослих, а й дітей. І при чому цей продукт не втрачає популярності вже понад 100 років! Після його появи на світ багато любителів сиру віддали перевагу саме плавленому варіанту на противагу твердому. Адже все в ньому ідеально: ніжний вершковий смак, особлива консистенція, яка підходить для приготування багатьох страв. Навіть калорійність плавленого сиру дозволяє насититися в міру, і декількох грамів досить. Адже це дуже поживний продукт.

Переваги плавленого сиру

Зі смаком, консистенцією і поживною цінністю поки розібралися. Тому саме час з'ясувати головне і поговорити про користь плавленого сиру. Багато в цьому продукті кальцію, який дуже потрібний людському організмові для формування й зміцнення кісток і зубів. Також є фосфор, без якого неможливі низка процесів у нашому тілі. До складу плавленого сиру входять жири, які є висококалорійними носіями жиророзчинних вітамінів. Вони постачають організму вітаміни А, D, E і поліненасичені жирні кислоти.

Калорійність плавленого сиру висока, але холестерину в ньому менше, ніж в твердому. Цей вид сиру ще й чудово засвоюється організмом. Він має в своєму складі білок високої якості - казеїн. Плавлений сир містить усього 2% лактози, а вуглеводів майже не має. Тому цей продукт часто вживають під час молочних або розвантажувальних дієт. Потрібно лише вказувати точну кількість, яку можна з'їсти за день або за тиждень. Адже якщо вживати багато плавленого сиру, то його калорійність відобразиться на фігурі.

У складі плавленого сиру домашнього виробництва є творожний сир і вершкове масло. Взагалі готувати його дуже просто і знадобиться зовсім небагато часу. Але зберігається він зовсім недовго. Та й приготовлена маса більше підходить для того, щоб просто намазати сир на хліб. А ось плавлені сири з магазину мають тривалий термін зберігання, і їх форма дозволяє робити безліч кулінарних маніпуляцій, завдяки яким цей продукт прекрасно поєднується з іншими інгредієнтами і за смаком, і за загальним естетичним виглядом.

Сьогодні плавлений сир виробляють за найрізноманітнішими технологіями. У кожного своя смакова родзинка, як і у сирів "Весела Корівка". Калорійність плавленого сиру в 100 грамах у всіх майже однакова - 200-300 ккал. Є ще одна важлива перевага цього чудесного продукту - він не має так званого "післясмаку", який притаманний іншим видам сиру. Плавлений сир має свій витончений ніжний аромат. Звичайно це стосується тільки вершкових варіантів продукту, без додавання інших інгредієнтів, наприклад, паприки, кропу, часнику та ін.

Погодьтеся, що такі якості просто ідеально підходять людям, які не люблять специфічного смаку і запаху твердих сирів. Може для вибагливих споживачів у цьому і полягає головна користь плавленого сиру. Вони можуть насолодитися всіма перевагами молочного продукту без усіх смакових і ароматних подразників, які їм не імпонують в сирах іншого виду. Він ще й майже універсальний в гастрономічному плані, адже чудово поєднується з іншими продуктами: з м'ясом, рибою, овочами і навіть з фруктами.

Як зберігати плавлений сир

Не забувайте, що корисні властивості плавленого сиру залежать і від правильного зберігання. Наприклад, якщо ви відправилися в магазин за цим продуктом, спочатку вивчіть упаковку: вона повинна бути цілою, без пошкоджень. Сам плавлений сир якісного виробництва має ніжний кремово-вершковий колір, він м'який, рівномірний і без тріщин. Якщо до його складу не входять інгредієнти з яскраво вираженим запахом (наприклад, часник), то зверніть увагу на аромат сиру: він не повинен мати різкий запах.

Чим корисний плавлений сир, так це і своєю практичністю. Його добре брати з собою, наприклад, на пікнік. Він чудово підходить на роль швидкого і ситного перекусу. Але ось залишати сир на сонці не можна, тим паче вже розпакованим. Він швидко зіпсується. Також ще одна ознака того, що плавлений сир вже не придатний для споживання, - цвіль на його поверхні або його підтікання. Хоча в деяких видах сиру це вітається: такий продукт коштує недешево і вважається справжнім делікатесом, але не у випадку з плавленим варіантом.

Користь і шкода плавленого сиру цікавить багатьох любителів цього продукту. Щодо першого питання вже все з'ясували, але як щодо протипоказань і чи може бути плавлений сир шкідливим? Його потрібно їсти з особливою обережністю людям-гіпертонікам і тим, у кого підвищена кислотність шлунку. А все через вміст натрію, якого в цьому сирі більше, ніж у твердому. Але якщо вживати цей продукт в міру і зберігати правильно, то всі його переваги принесуть вам максимум смакової вигоди. Приємної вам сирної насолоди!

Енергетична цінність (калорійність) в 100 г продукту: 1018 кДж /224 ккал

Поживна цінність в 100 г продукту:

  • Жири: 20,3 г
  • Білки: 9,4 г
  • Вуглеводи: 5,7 г

Вітаміни (в 100 г продукту)

  • Вітамін РР (ніациновий еквівалент) - 5,7 мг
  • Вітамін Н (біотин) - 3,6 мкг
  • Вітамін Е - 0,4 мг
  • Вітамін D - 0,74 мкг
  • Вітамін С - 0,6 мг
  • Вітамін В12 - 0,3 мкг
  • Вітамін В9 (фолієва кислота) - 14 мкг
  • Вітамін В6 - 0,1 мг
  • Вітамін В5 - 0,6
  • Вітамін В2 (рибофлавін) - 0,39 мг
  • Вітамін В1 (тіамін) - 0,02 мг
  • Вітамін А - 163 мкг
  • Бета-каротин - 0,08 мг

Мінерали (на 100 г продукту)

  • Калій (К) - 200 мг
  • Фосфор (Р) - 700 мг
  • Кальцій (Са) - 700 мг
  • Натрій (Na) - 1050 мг
  • Магній (Mg) - 33 мг
  • Мідь (Cu) - 60 мкг
  • Цинк (Zn) - 3 мг
  • Залізо (Fe) - 0,8 мг
Всі новини